Gehoorbescherming

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on email
Delen

Ontdek alle kenmerken van gehoorbescherming

Als je je gehoor optimaal wilt beschermen wanneer je jezelf blootstelt aan veel harde geluiden, dan kun je gehoorschade voorkomen met gehoorbescherming. In dit artikel worden alle typen gehoorbescherming toegelicht zodat je de verschillen kunt herkennen en je in de toekomst weet welk type gehoorbescherming je nodig hebt. 

Waarom gehoorbescherming dragen

Omdat je schade aan je gehoor eenvoudig kunt voorkomen door het dragen van de juiste gehoorbescherming. Er zijn tal van situaties waar gehoorbescherming van pas zou kunnen komen.

Bij Rave Safe hebben we ons gespecialiseerd in oordoppen voor festivals, concerten, uitgaan en alle andere situaties waarin je lange tijd naar muziek luistert. Onze producten dempen de muziek perfect binnen die situaties. Je kan onze gehoorbescherming ook gebruiken in andere situaties zoals tegen geluidsoverlast (raden we niet aan), want bescherming bieden onze oordoppen altijd. Maar binnen deze doeleinden excelleren ze.

Wanneer je thuis komt na een avond stappen, of een dagje festival en je hebt een piep in je oor, dan is dit een teken van je lichaam dat het allemaal even te veel is geweest. Sterker nog: deze piep in je oor kan blijvend zijn. Dat noemen we ‘tinnitus‘. Een ander veelvoorkomend probleem is overgevoeligheid van de oren. Dat noemen we ‘hyperacusis‘. Zowel tinnitus als hyperacusis voorkom je door het dragen van de juiste gehoorbescherming.

Welke verschillende soorten gehoorbescherming zijn er

Je kan gehoorbescherming verdelen over twee categorieën, namelijk:

  • – Otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen)
  • – Universele oordoppen (one-size-fits-all-principe)

Otoplastieken

Otoplastieken zijn over het algemeen dure oordoppen. Je betaalt al gauw een prijs vanaf zo’n €130,- tot €190,-. Dit type gehoorbescherming gaat zo’n 3 tot 5 jaar mee, omdat je gehoorgang je hele leven met je meegroeit.

Om voor otoplastieken in aanmerking te komen dien je een afspraak te maken bij een audicien zodat er een afdruk gemaakt kan worden van je gehoorgang. Vervolgens stem je af welk type demping je gaat gebruiken in je otoplastiek. Let op: niet iedere otoplastiek biedt de mogelijkheid tot het verwisselen van filters of geeft keuze in verschillende typen demping.

Het grote voordeel van otoplastieken is dat je zeker weet dat de oordop je gehoorgang naadloos afsluit. In dat geval biedt het otoplastiek optimale demping. Een goede universele oordop wordt geleverd met verschillende maten, zodat je dit effect na kan bootsen. Je kiest dan zelf de maat welke je gehoorgang naadloos sluit, en ervaart dan dezelfde positieve effecten als wanneer je een otoplastiek zou hebben gedragen.

Universele oordoppen

De oordoppen van Rave Safe vallen in deze categorie. De aanschafprijs is veel lager dan voor een otoplastiek, dat is een voordeel. Echter, komen universele oordoppen in heel veel verschillende categorieën.

Je hebt ze als foam zonder muziekfilter. Dat type kun je niet vergelijken met een otoplastiek. Ze zijn super goedkoop en perfect voor eenmalig gebruik.

De oordoppen van Rave Safe kun je wel vergelijken met een otoplastiek, omdat deze wordt geleverd in drie verschillende maten zodat je zelf de juiste maat kan kiezen bij je gehoorgang en deze oordoppen filters bevatten die je ook in otoplastieken kan gebruiken. Als je de filters wilt vergelijken, kijk dan eens naar de SNR waarden.

Hoe duur zijn deze soorten gehoorbescherming

Iedere leverancier hanteert eigen prijzen, maar we geven je een handig overzicht ter indicatie om je op weg te helpen:

Type gehoorbeschermingPrijs (indicatief)
Otoplastiek€130 – €190
Gehoorbescherming met muziekfilter (membraanfilter, zoals Rave Safe)€20 – €30
Gehoorbescherming met paraplufilter (buisje)€10 – €15
Gehoorbescherming zonder filter (foam)

€3 – €10