Hyperacusis

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on email
Delen

Overgevoelig voor geluid: hyperacusis

Wanneer je te maken hebt met hyperacusis ben je overgevoelig voor harde geluiden. Het heeft een oorzaak en verschillende gevolgen. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis is overgevoeligheid voor geluid. Vaak zijn het specifieke frequenties waar men overgevoelig voor is. Hyperacusis kan een vorm van gehoorbeschadiging zijn. Men spreekt van hyperacusis als geluiden op een ‘normaal’ decibel-niveau als extreem hard of pijnlijk worden ervaren. Vaak is dit chronisch. Stress kan ervoor zorgen dat de mate waarin men hyperacusis ervaart laten toenemen.

De exacte oorzaak van hyperacusis is niet bekend. Wel is bekend dat de aandoening vaak gepaard gaat met tinnitus. Andere oorzaken zouden kunnen zijn gehoorschade door te hard geluid in het algemeen, hoofdletsel, bijwerkingen van medicijnen of migraine.

Wat hoor je precies als je last hebt van hyperacusis?

Meestal zijn het harde geluiden op een hoge frequentie. Deze ervaar je dan als pijnlijk en/of niet aangenaam. Voorbeelden zijn een auto die hard langs je rijdt, een stofzuiger, schreeuwende kinderen, of een besteklade die wordt dichtgegooid. Hyperacusis kan zo erg worden, dat mensen die eraan lijden sociale situaties gaan vermijden om het gehoor maar niet bloot te hoeven stellen aan de frequenties die last veroorzaken.

Kan ik hyperacusis oplopen op een festival of tijdens een avond stappen?

Ja, dat kan. Hyperacusis gaat vaak gepaard met een vorm van gehoorschade. Of je gehoorschade hebt kun je eenvoudig laten testen door een audicien (vaak gratis) of door een KNO-arts als je een verwijzing hebt van je huisarts. Verder is er weinig over hyperacusis bekend. Of je een hoger risico op deze aandoening loopt kun je het beste zelf inschatten.

Wat kun je doen tegen hyperacusis?

Denk je last te hebben van hyperacusis, dan kun je voorlopig het beste harde geluiden vermijden. Als je onlangs een evenement hebt bezocht waar het geluid erg hard stond, of je bent in een lawaaierige omgeving geweest, geef dan je gehoor voorlopig even rust.

Heb je na zo’n evenement een piep in je oor gehad, dan was dat een teken dat het geluid even te veel van het goede was. Draag daarom in het vervolg goede oordoppen. Zo voorkom je gehoorschade en loop je minder kans op een gehooraandoening zoals hyperacusis.