Gehoorbeschadiging

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on email
Delen

Denk je dat je gehoorschade hebt?

Hoor je minder, of hoor je anders? Misschien ervaar je geluiden harder dan ze zouden moeten, of hoor je een piep. Grote kans dat dit een vorm van gehoorbeschadiging is. In dit artikel lees je over verschillende typen gehoorschade.

Wat is gehoorbeschadiging?

Gehoorbeschadiging is schade aan de trilharen in het binnenoor. De schade treed op wanneer je ouder wordt. Daar kun je niks aan doen. Bij de één gaat dat sneller, bij de ander langzamer. Het proces kan sneller gaan wanneer je jezelf vaak en lang blootstelt aan hard geluid.

Bij vaak en lange blootstelling aan hard geluid loop je dan ook risico op andere gehooraandoeningen zoals tinnitus of hyperacusis. Beginnende gehoorschade kun je merken wanneer de gehoordrempel wordt verlegt. Deze wordt hoger. Dat wil zeggen dat het punt vanaf waar je geen geluid kan waarnemen een hogere waarde heeft gekregen.

Hoe gaan de trilharen in je binnenoor kapot?

De trilharen in je binnenoor raken overbelast door de grote hoeveelheid druk die de geluidsgolven met zich meebrengen. Als je ouder wordt gaat dit volgens een natuurlijk proces, je versnelt het door blootstelling aan hard geluid. Ook door blootstelling aan hard geluid kan het lang duren voor je merkt dat je gehoor slechter wordt. Maar het kan ook in één keer.

Zodra de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door. Vanaf dat moment hoor je dus minder of slechter. Wat ook kan gebeuren is dat de trilharen verkeerde informatie doorgeven in de vorm van een continue piep of brom, dat noemen we tinnitus. Of dat het gehoor overgevoelig reageert op geluid waardoor je hard geluid niet goed meer kan verdragen omdat het pijn doet, dat noemen we hyperacusis. Wanneer je een piep hoort na het uitgaan, of na een festival, dan kun je dat zien als een waarschuwing van je lichaam: het was teveel en te hard geluid. Die piep kun je in het vervolg eenvoudig voorkomen door het kopen van oordoppen.

Wanneer loop je risico op gehoorschade?

Bij het uitvoeren van sommige beroepen loop je een hoger risico. Als je werkt in een omgeving met veel en hard lawaai zit je al snel aan de maximaal toegestane hoeveelheid decibellen, bijvoorbeeld in de zware industrie, maar ook in de horeca. En bezoek je zelf graag een festival, dan is de belasting op je gehoor ook erg groot. Wanneer je je 5 dagen per week voor 8 uren per dag in een omgeving bevindt bij een geluidsniveau van 80dB of hoger, ben je wettelijk verplicht om gehoorbescherming te dragen. In de horeca of op een festival is het geluidsniveau gemiddeld 103dB. Afhankelijk van hoe professioneel het geluid is afstelt op een evenement loop je toch al een serieus risico binnen 5 tot 15 minuten!