Gehoor

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on email
Delen

Hier lees je alles over het gehoor

Het gehoor is één van de belangrijkste zintuigen die je hebt. In dit artikel kom je er meer over te weten en verwijzen we naar achtergrondinformatie. Ook lees je alles over hoe je eventuele gehoorschade kunt voorkomen met bijvoorbeeld oordoppen.

Wat is het gehoor?

Het gehoor is ons vermogen om geluiden waar te nemen. Het is één van onze vijf zintuigen. Ten opzichte van de geluidsbron bepalen we voornamelijk een gevoel voor de richting die we uitgaan en we gebruiken het gehoor in de communicatie. Op het moment dat we het gehoor toepassen, noemen we dat ´horen´. Het gehoororgaan is in staat om geluidsgolven in de gehoorzenuwen om te zetten naar voor ons bruikbare informatie.

Welke geluidsfrequenties kun je horen?

Het menselijk gehoor is over het algemeen in staat om geluidsfrequenties van 20 Hertz tot 20 khz waar te nemen. Dit kan afwijken door de leeftijd (ouderdom) van de persoon, algemene gezondheid, gehoorschade zoals tinnitus, genetica, etc. De demping van gehoorbescherming wordt vaak weergegeven van 63 tot en met 8000 Hz. Op de verpakking of in de handleiding van de oordoppen lees je dan terug hoeveel dB er wordt gedempt op welke toonhoogte.

Welke decibellen kun je horen?

Volgens de dB schaal is de mens in staat om tussen de -6 en 140dB te horen. Dat wil zeggen dat 0dB geen absolute stilte is, maar de kleinst hoorbare intensiteit bij een toon van 1 kHz.

Vanaf hoeveel decibel loop je een risico op gehoorschade?

Als het geluid harder wordt dan 120dB, kan men pijnscheuten gaan ervaren. Deze worden gegenereerd door pijnzenuwen. Het is een teken dat het geluid te hard is. Echter, je loopt al eerder een risico op permanente gehoorbeschadiging. Wanneer je je 5 dagen per week voor 8 uren per dag in een omgeving bevindt bij een geluidsniveau van 80dB of hoger, ben je wettelijk verplicht om gehoorbescherming te dragen. Als dit van toepassing is op jou, vraag dan je werkgever naar de mogelijkheden. Vaak vergoed je werkgever de gemaakte kosten voor een otoplastiek of hebben ze afspraken met leveranciers van op maat gemaakte oordoppen.